Blog

  • főoldal
  • Blog
  • Nincs menthetetlen könyv! Régi könyv újrakötése napokon belül
Nincs menthetetlen könyv! Régi könyv újrakötése napokon belül

Nincs menthetetlen könyv! Régi könyv újrakötése napokon belül

Biztosan neked is van otthon olyan régi könyved, könyvritkaságod, esetleg a nagyi receptgyűjteménye, amelytől semmiképp sem válnál meg. De az időt – ugyebár – ez nem érdekli, és simán neki esik a kincsednek az ő nem épp cuki vasfogával. Két lehetőséged van ilyenkor: vitrinbe teszed és messziről nézegeted, vagy írsz nekünk, hogy mentsük meg a pusztulástól. Ha ez utóbbi lehetőséget választod, nagyon jól teszed, mert a könyvmentés, azaz a régi könyv újrakötése az egyik szakterületünk. 
 

Könyvmentés lépésről lépésre

Nézzük is végig, mi történik pontosan, amikor elhozod hozzánk a beteg könyvedet.
Először is felvesszük az anamnézist, azaz megvizsgáljuk a könyvet, és a leletvétel után felállítjuk a diagnózist: 
  • Mennyire sérült a borító,
  • hány lap szakadt szét,
  • szükség van-e új előzékre és 
  • teljesen új táblára
azaz milyen lépésekből is fog állni a régi könyv újrakötése.
Ezek után adunk neked egy árajánlatot, te pedig eldöntöd, marad-e a vitrin, vagy kéred a teljes gyógyítást. Hogy mennyi lesz az annyi, azt mindjárt leírjuk, de előbb nézzük meg, mi történik a beteggel, ha az AkadémiaPrint kezei közé kerül.
 

A látlelet felvétele

Ha a könyved borítója jó, akkor békén hagyjuk, ha nem, akkor készítünk róla egy reprintet. Ez kétféleképpen történik: vagy az eredeti könyvborítót szkenneljük be és nyomjuk újra, vagy az interneten felkutatunk róla egy megfelelő minőségű és megfelelő méretre felnagyítható képet, és azzal teszünk ugyanígy.
Ezek után szétszedjük a könyvedet. Ne ijedj meg, a látvány fájdalmas, de a művelet egy percig sem fáj a páciensnek.
Miután ívenként „végig nyálaztuk” a beteget, javítócsíkokkal nekiesünk, hogy rendbe hozzuk a hibákat. Ez a legizgalmasabb rész. A javítócsíkok ugyanis hártyavékony, hófehér lapok, amelyeket régiesíteni kell, hogy ne üssenek el az eredeti lapok színeitől. Szerencsétlen megoldás lenne ugyanis, ha innentől kezdve „fásliban” láthatnád az oldalakat, nem? A színezés viszont nem is olyan egyszerű feladat, de szerencsére van hozzá elég kávénk. Bizony, bizony.
 

Régi könyv festése kávéval?

Mindennel felszerelt laborunkban egymás mellett sorakoznak a teák, a kávékülönlegességek és némi hagyma is. Ezek a természetes anyagok ugyanis a legtökéletesebb festékek a javítócsíkok korhűvé tételéhez. Az asszisztenseink szivacspamacsok vagy vatta segítségével addig kenegetik a hófehér javítócsíkokat, ameddig azok színe meg nem egyezik a régi könyv lapjaink színével. A legjobb festéknek eddig a kávé bizonyult, de vannak olyan könyvek, amelyek inkább teát vagy hagymahéjat kívánnak. Szóval ezerrel kísérletezünk, míg el nem érjük a tökéletes árnyalatot.
Ezek után a sérült könyvlapo(ka)t megnedvesítjük, a szakadásnál pontosan összeillesztjük, a javítócsíkokkal elölről és hátulról rögzítjük, majd prés alatt megszárítjuk. A présre azért van szükség, hogy a lapok ne deformálódjanak el a nedves közegben. Amikor befejeztük a műtétet, a beteg lapok szebbek lesznek, mint újkorukban, és végre jöhet is a könyvkészítés.
 

A régi könyv újrakötése mindig kézzel történik

Ahhoz, hogy a kincsed biztosan meggyógyuljon, a lapokat kézzel fűzzük újra, majd alakítjuk az egészet könyvtestté. Ha az előzék nem volt menthető (tudod, az a bizonyos belső borító a könyvtest és a könyvtábla között, amely rendszerint „üres”), azt is újra gyártjuk, azaz szkenneljük és eredeti színű papírra újra nyomtatjuk.
Ezek után következik a gerinctorna, azaz a gerincenyvezés, amelyet a könyvtest precíz méretre vágása követ. Mivel a régi könyvek lapjai rendszerint oldalt, vagyis az éleknél is sérültek, az újjávarázsolt verziód a vágás után néhány milliméterrel kisebb lesz. A könyved a legvégén viszont tényleg úgy fog kinézni, mintha most vetted volna a boltban. De ne szaladjunk ennyire előre, ugyanis a grafikusunknak is van még némi beleszólása a dolgokba!
A grafikus feladat a könyvmentés során az, hogy mindent méretre javít és beállít (ne feledkezz el a könyvborítónál leírtakról), és 
  • az ő munkájához igazítjuk a táblalemezt, a gerinclemezt, 
  • majd nyomjuk meg az új borítópapírt és 
  • készítjük el a könyvtáblát. 
Ha ez is megvan, akkor az összefűzött könyvtestet beleakasztjuk a táblába, hozzáigazítjuk azt a bizonyos előzéket, majd az egészet szintén prés alá tesszük 24 órára. Ezzel elkerüljük, hogy a könyv „bucisodjon”, hogy felhajoljanak vagy összeugorjanak a lapok.
 

Milyen legyen a könyvborító?

Ez egy nagyon fontos kérdés, ugyanis számos olyan régi könyv kerül a kezeink közé, amelyeket úgy kell újrakötni, hogy nincs is meg a borítója. Ilyenkor a döntés a te kezedben van: műbőrvászon vagy vászonkötést kérsz-e, esetleg a kettő kombinációját, vagyis félvásznasat, sőt akár kétszínű borítót is. (Régi bőrkötésű borítót még nem tudunk javítani, de ami késik, nem múlik.)
Korábban már mutattunk egy minifilmet a Facebook oldalunkon, ahol egy régi receptkönyvet varázsoltunk újjá. Ott a megrendelő rózsás vásznat kért könyvborító gyanánt, de természetesen rengeteg variáció közül lehet választani.
Ha eljössz, végig nézed a katalógusunkat és kitalálod, milyet is szeretnél pontosan. Végül is a mi betegünk a te szeretted, aki minden időt és pénzt megér, nem igaz? De akkor nézzük is meg, mennyit is valójában.
 

Mennyibe kerül egy régi könyv újrakötése?

A végső ár a beteg állapotától függ, de az biztos, hogy nem kell megfizethetetlen összegre gondolnod. Az esetek zömében mai könyváron már meg tudjuk menteni a könyvedet, vagyis körülbelül annyiért, mintha azt most vennéd meg a boltban. A pontos összeget – a könyv megvizsgálása után – egy napon belül tudjuk neked megmondani. Azért van erre a 24 órára szükség, mert – ahogy láthattad – alaposan, lapról lapra meg kell vizsgálnunk a könyvedet, ahogy azt is fel kell mérnünk, 
  • hány elhasznált könyvlapot kell meggyógyítanunk, 
  • milyen minőségű új anyagokra van szükség és 
  • mennyi munkaórára hozzá.  

Mennyi ideig tart a könyvmentés?

Mivel már maga a szétszedés is időigényes (nagyon óvatosan kell dolgoznunk), és a száradási időket is minden esetben ki kell várni, ezért általában 7-14 nap alatt készülünk el az újrakötéssel. Ha a könyvednek csak apróbb hibái vannak, ez az időszak lerövidülhet, a maximum 2 hetet viszont igyekszünk minden esetben tartani.

Ha tehát van otthon olyan könyved, amelyet már rongyosra olvastál, de nem akarsz megválni tőle és
  • a szíved nem engedi, hogy új kiadást vegyél helyette;
  • ha a könyvritkaságod már sehol nem kapható,
  • ha nem akarod a kincsedet antikváriumi példánnyal pótolni,
gyere el hozzánk, és mutasd meg nekünk. Mindent meg tudunk oldani! Komolyan.
Kapcsolódó képek
Fontos tudnivalók
Anyagát leadhatja FTP-n, DVD-n, CD-n, pendrive-on vagy 10 MB-ig e-mailen. FTP-re feltöltött anyaghoz minden esetben kérünk egy külön e-mailt is az anyagra vonatkozó információkkal, a megrendelésre való utalással (megrendelés-, árajánlat száma stb.).

Bővebb információért kérjük olvassa el anyagleadási útmutatónkat!

ajánljuk figyelmedbe

II. Magyar Jogi Könyvszalon

II. Magyar Jogi Könyvszalon

Nyomdai kisokos – Ezeket tudd, ha nyomdai szolgáltatást keresel

Nyomdai kisokos – Ezeket tudd, ha nyomdai szolgáltatást keresel